Kronik Hastalıklar, Beyin ve Histamin İlişkisi
Kronik Hastalıklar, Beyin ve Histamin İlişkisi | Dr. Ferda Ayhan Yalçın | Fonksiyonel Tıp

Çoğu zaman huzursuz bağırsak bulgularıyla gelen hastalarımda, histamin duyarlılığı, ince bağırsakta aşırı bakteriyel ya da fungal gelişim, parazitoz, depresyon, kaygı, zihinsel bulanıklık birlikte bulunuyor. Biz tedaviye başladıktan sonra bu bulgular toplu halde ve birer birer azalmaya başlıyor. Aslında yaşananlar mucize değil, yeni dinlediğim bir sanal toplantıda, konuya ilişkin görselleriyle birlikte, konu tekrar ele alındı. Ben de bu taze bilgileri paylaşmak istedim.

Vücudumuzda, besinlerin üzerindeki ilaçlar, çevresel kirleticiler, hormon bozucu ve plastiklerştiriciler, küf, kronik gizli enfeksiyonlar, ağır metaller ve paketli gıdalar gibi çeşitli maddeler iltihap başlatıcı görev görüyorlar. Bu durumun kronik hastalıkların da başlatıcısı olduğunu biliyoruz, ardından da bu iki bileşen bir birini tetiklemeye devam ediyor. Vücutta enflamasyon (iltihap) varsa, beyin de bundan etkileniyor, sonuçta vücutta dolaşan enflamatuar maddeler kafatasının içi dahil, bütün vücut bölümlerine ulaşıyorlar. Aslında beyin sisi, kronik yorgunluk, kaygı, depresyon bu süreçte ortaya çıkıyor. Beyindeki enflamasyon, stresle ilişkili kimyasallların salınmasına sebep oluyor. Bu kimyasallar T helper1 hücrelerinin (hücresel bağışıklığın bileşenleri) fonksiyonunu bozuyor, bu durum bizim Herpes, Ebstein Barr, Sitomegalovirüs gibi viral enfeksiyonlara direncimizi bozuyor- buradan aslında viral hastalıkların tamamına bir projeksiyon yapılabilir, Corona dahil. Bu durum vücuttaki enflamasyonu arttırıyor.  Ayrıca salgılanan stres kimyasalları da, vücuttaki enflamasyonu körüklemeye devam ediyor.

T helper1 lerin azalması, T helper 2’lerin artışına sebep oluyor, bunlar da mast hücrelerinin içeriğini, yani histamini boşaltmasına sebep oluyor. Artan histamin, nörojenik (sinirlerin) iltihabını tetikliyor, aynı zamanda geçirgen bağırsağa sebep oluyor. Nörojenik enflamasyon ve geçirgen bağırsak birlikte, sindirim sisteminde iltihaba sebep oluyor. Bu enflamasyon, bağırsak epitel hücrelerinden IL-33, TNF-alfa gibi iltihabi faktörlerin salınmasına sebep oluyor. 

Hidstamin artışının neden olduğu nörojenik enflamasyon ve kan-beyin bariyerinin bozulması, beynin iltihabını ve eşlik eden bulguları arttırırken, bir etki de vagus sinirinin inhibe olması, yine iltihabi mediyatörlerin artışı, sisndirim sistemi motilitesinin ve diğer fonksiyonlarının bozulması ile birlikte, ince bağırsakta bakteriyel aşırı gelişimin de başlaması eklenen bulgular oluyor.

Biz yaklaşımımızda, kişinin ve sindirim sisteminin duyarlılıklarını, yaşam tarzını etkileyen tüm faktörleri gözden geçirip, gerekli, beslenme rejimi ve destekleriyle bu döngüyü çeşitli yerlerinden kırarak ilerliyoruz. Bir algoritm üzerinden anlatabilmek, benim de hoşuma gitti. Eğer son günlerde, bu konuya ilişkin bazı sorunlarınız alevlendiyse, hafta başından itibaren ofiste ya da online yardımcı olabilirim.