Tatlı çok seviyorum, vazgeçemiyorum diyorsanız
Tatlı çok seviyorum, vazgeçemiyorum diyorsanız | Dr. Ferda Ayhan Yalçın | Fonksiyonel Tıp

Şekerin, kokain gibi bağımlılık yaptığını biliyor musunuz? Beynimizdeki haz yolakları aracılığıyla, siz bu bağımlılıktan kurtulmaya karar verip de, “dur” diyene kadar, tatlı yeme isteği duyuyor olabilirsiniz.

Yanlış beslenme alışkanlıkları sebebiyle ya da koşullar sebebiyle bağırsaklarınızdaki bakteriler de değişerek, sizin yerine yemek seçimini bu istemediğimiz artmış bakteri kitlesi yapıyor olabilir.

Ya da öğünler sırasında yeterince makrobesin öğelerini, örneğin protein almadığınız için, vücudunuz size eksik besin öğeleriyle ilgili sinyal gönderiyor, siz de bunu canım tatlı yemek istiyor şeklinde yorumluyor olabilirsiniz.

Vücudumuzdaki susuzluk düzenleme merkezleri ile açlık düzenleme merkezleri çok yakın olduğundan, siz susuzluğu açlık zannediyor olabilirsiniz, ve en kolay, en el altında ve ucuz rafine karbonhidratlara yönleniyor olabilirsiniz.

Yeterince kaliteli uyku uyumuyorsanız, vücudunuzun dengesi bozularak, yeme davranışınız sizi daha çok keyif verici bu maddelere yönlendiriyor olabilir.

 

Mutluluğu keyif verici maddelerde aramak yerine, bedenin ihtiyaçlarına odaklanıp, kuralları kendiniz koyarsanız, bu döngüden çıkmak mümkün. Biliyorsunuz bir alışkanlık edinmek 21 günde mümkün, ama bunu yaşam tarzı haline getirmek için 3-6 ay bu yolda sebat etmelisiniz. Unutmayın, bağırsak floramız da bu seçimleriniz birkaç gün içinde uyum sağlayacak ve sizin sürekli iradenizle sınanmamanız için size destek olacaktır. Tatlı isteği duymamak için, öğünlerde dengeli tabak modeline uygun beslenin. Mutlaka meyve tüketin, meyve tüketmeyen insanların daha fazla tatlı tükettiği gözlemlenmiştir.

Alternatif içeriklerle yapılan tatlılara da, içerikleri sağlıklı olsa bile sadece özel durumlarda başvurun. Her gün sağlıklı içeriklerle tatlı, kurabiye, çörek vb. ürünler tüketen birinin zayıflaması da, kronik hastalıklardan korunması ya da bu hastalıkları yok etmesi mümkün değil.

Ruhsal dünyanıza biraz destek verin. Sizi mutlu eden insanlarla iletişiminizi arttırın. Her gün biraz meditasyon ya da nefes egzersizi yapın.

En önemlisi de, evinize ya da iş yerinize, ikram etmek için bile olsa bu tür besinlerden sokmayın. Şöyle düşünün, alkolden kurtulmak istiyor olsaydınız, evinizde “misafirler için” alkol bulunduru muydunuz?

 

 

#drferdaayhanyalçın #drferdaayhanyalcin #ozontedavisi #medikalozontedavisi #fonksiyoneltıpizmir #fonksiyoneltıpdoktoru #fonksiyoneltıpdoktoruizmir #ozonetherapy #functionalmedicineproviderizmir #functionalmedicine #tatlı #tatlıbağımlısı #tatlıbağımlılığı #tatlıyemek #tatlıyemekistiyorum