Fonksiyonel tıp, bireye özel tasarlanan, sistemler biyolojisi odaklı, bilimsel temelli ve hekimle hastanın terapötik ortaklığını gerektiren bir sanattır.
Geleneksel hastalık odaklı yaklaşımın yerine, fonksiyonel tıp bireyi merkezine alır. Fonksiyonel tıpta hastanın öncelikleri, değerleri ve hedefleri her şeyden çok önemsenir. Fonksiyonel tıpta hastanın şikayetleri, sadece bir dizi semptomun birlikteliği olarak değerlendirmez, hasta bir bütün olarak ele alınır.
Fonksiyonel tıp, hastanın şikayetlerini, 7 temel sistemdeki birbiriyle ilişkili fizyolojik süreçlerdeki temel dengesizlikleri saptayarak kavramsallaştırır.
Hastayı bugüne getiren genetik, predispozan, tetikleyici ve süregelen faktörlerle, çevresel etkiler ve düzenlenebilir yaşam tarzı faktörlerini de çok kapsamlı olarak analiz eder. Bunu yaparken ayrıntılı anket formları ve kapsamlı bir görüşmenin yanı sıra, yenilikçi laboratuvar araştırma yöntemlerini de kullanır.
Fonksiyonel tıp görüşmeleri, hekim ve hastanın terapötik ortaklığını hedef alan, uzun görüşmelerdir. Özellikle ilk görüşme, beslenme durumuna yönelik muayeneyi de kapsar ve 1,5 saat kadar sürebilir. Hekim hastasının durumunu araştırırken, bilişsel, duygusal ve ruhsal durumuyla da ilgili bilgiler edinir.
Bu görüşme sonunda hasta, durumunu hekimin gözünden dinler, önünde bir plan ile hekimin yanından ayrılır. Elde edilen temel bilgiler ve yol haritası sayesinde, hasta ve hekim birlikte, kişinin kronik hastalığının yönetimi ve sağlık hedeflerine ulaşmak üzere yol alır. Bunu yaparken modern tıbbın bütün bilimsel verilerini kullandığı gibi, hastalıklara özel tedavi edici beslenme programları ya da detoks programları, gereğinde beslenme destekleri ve bitkisel tedaviler, stres yönetimi teknikleri, alternatif ve integratif tıp yaklaşımlarını da kullanabilir.
Başta beslenme olmak üzere, multimodal tedavi yaklaşımları: Benim yaklaşımımda beslenme önceliklidir. İlk görüşmede elde edilen hastaya ilişkin bütün veriler ve beslenmeye yönelik muayene sonucunda, kişiye özel ve hastalığa uygun bir beslenme programı oluşturmak, tedavi edici yaklaşımımın temelini oluşturur.
Fonksiyonel tıp eğitiminin sağladığı en önemli fayda belli beslenme rejimlerinin, belli hasta gruplarına kopyala yapıştır şeklinde uygulanması yerine, hastaya özel programlar oluşturma becerisini ve yetkinliğini kazandırmış olmasıdır. Bazı durumlarda bir hastanın durumu bize, sağlık hedeflerine ulaşıncaya dek çok sayıda beslenme modalitesinin içinden geçmek gerektiğini öğretir. Bu durumlara uyum sağlamak, hastayı sistemin içinde tutmak, neyi, ne için yaptığını bilecek şekilde bilgilendirmek çok çok önemlidir. Aslında güç hastadadır.
Sağlık Koçluğu Yaklaşımım: Burada sağlık koçluğu eğitimim beni diğer hekimlerden farklılaştırır. Benim İyilik ve sağlığa bütüncül bir yaklaşımım var, yani yaşamının tüm alanlarının birbiriyle nasıl bağlantılı olduğuyla ilgilenirim. Hastayla birlikte, örneğin istediği kiloya ulaşmak, gereksiz yiyecek özlemleri, can çekmelerinden kurtulmak, uykusunu düzenlemek ve enerji düzeyini artırmak gibi, sağlık hedeflerine ulaşmak için çalışırız. Beraber ilerlerken hastam, hangi besin maddelerinin ve yaşam tarzı seçimlerinin ona daha uygun olduğunu anlar ve enerjisini, dengesini ve sağlığını geliştirmek için, hayatına kalıcı olarak işler.
Bu sonuçları elde edebilmek adına;
-En güncel bilimsel verileri, kolay ve anlaşılır, günlük hayata geçirilebilecek şekilde kendisiyle paylaşırım
-Gerekirse genetik ya da diğer yenilikçi test yöntemleriyle özellikleri belirlenen yol haritasını birlikte çizeriz
-Ayrıntılı değerlendirme anketleri ve testleri yaparım
-Modern teknolojiyi, somut ve kendi ölçebileceği göstergeler için kullanması için yol gösteririm
-Merkezde birey ve onun hedefleri vardır
-Planlı ve disiplinli, yine de esnek, eğlenceli ve ödüllendirici,
-Yargılama, eleştiri, aşağılama olmadan,
-Yakın takip ve yoğun motivasyon içeren,
-Güçlü sorularla düşündürerek,
-Kılavuzluk ederim.
İşindeki ya da ilişkilerindeki stres, fazla yemesine mi sebep oluyor? Uykusuzluk nedeniyle, egzersiz yapmaya gücü mü yetmiyor? Birlikte çalışırken, hayatın tüm alanlarının, bireyin sağlığını bir bütün olarak nasıl etkilediğini birlikte görürüz
Benim yaklaşımım, kaloriler, karbonhidratlar, proteinler ve yağlar üzerinde durmaktan ibaret değil. İyi ve kötü yiyecek listelerini çıkarmak da değil. Bunların yerine, hastalarımla mutlu, sağlıklı bir yaşam yaratmak için, esnek, eğlenceli ve faydalı bir anlayışla çalışıyoruz.
Bazen, yolun bir yerinde, arınma programları uyguluyoruz. Vücudumuzu, kendini kronik kompleks hastalıklar şeklinde ortaya koyan, sürekli maruz kaldığımız toksisite ve enflamasyondan arındırmak için, kolay, uygulanabilir ve sağlıklı detoks programlarına baş vuruyoruz.
Genlerle çevresel koşulların etkileşimi: Eldeki klasik ve yenilikçi tüm laboratuvar verilerine dayanarak, hastanın moleküler ve fizyolojik olarak tüm gereksinimlerini karşılamak için gerekli besinleri, beslenme desteklerini ve fitoterapötikleri kullanması için bilgilendiririm. Kişilerin genetik durumundan, ayrıntılı hormon analizlerine, bağırsak mikrobiyata ve sindirim sistemi analizlerinden çıkan sonuçları değerlendirmek ve bunlara çözüm olacak yaklaşımları oluşturmak, fonksiyonel tıp öğretisinin gereklerini oluşturur. Oluşturduğum tedavi yaklaşımı, var olan şikayetleri ortandan hızlıca kaldırıp hastayı rahat ettirmenin yanı sıra, saptadığım fonksiyon bozukluklarını düzelterek, yukarı doğru, hastalığın köklerine varan düzenleyici biyokimyasal sinyaller oluşturarak, zararlı son ürünlerin oluşmasını ve dokulara zarar vermesini önleyerek, kalıcı iyileşme üzerine tasarlanmıştır.
Özellikle karantina döneminde bize çok yardımcı olansanal görüşme sistemleri, aslında benim çok uzun yıllardır kullandığım yöntemler. Özellikle fiziksel muayeneyi gerektirmeyen durumlarda, ya da ilk görüşmemizi yüz yüze gerçekleştirdikten sonraki takip görüşmelerimi, grup koçluğu ve seminerlerimi teknolojik cihazlarımız sayesinde uzaktan gerçekleştirebiliyorum.
Özellikle sağlığınızla ilgili kapsamlı değerlendirmenin yapılacağı ve yol haritasının belirleneceği ilk görüşmemiz 1,5 saat kadar sürebilir. Saptadığımız koşullara göre aylık takip programlarıyla ilerlememiz gerekirse, bunu hastanın gereksinimlerine uygun olarak haftada ya da iki haftada bir gerçekleşen yaklaşık bir saatlik görüşmelerle gerçekleştiririz.
Takip programına dahil olduysanız, online ya da yüz yüze görüşmelerimiz dışındaki zamanlarda da benimle sürekli iletişim halinde kalacağınızı belirtmeliyim.
Özellikle çalışan sağlığının ve çalışana verilen değerin öneminin anlaşıldığı günümüzde, bireylerin kendi sağlığının kontrolünü ellerine alabilmeleri için yüz yüze ya da sanal ortamda Fonksiyonel Tıp ve Hastalıklara Bütüncül Yaklaşım konulu eğitimler, seminerler, atölyeler veriyorum.
Ayrıca “Sağlık Koçluğu” yaklaşımıyla, bireysel ya da gruplar halinde (fakat kişiselleştirilmiş), yüzyüze ya da sanal ortamda arınma, beslenme terapileri de verebiliyorum.
Fonksiyonel tıp bakışa açısının en önemli etki alanı, bireylerin kendi sağlık, sosyo-kültürel ve ekonomik koşullarına uyan yaşam tarzı değişikliklerini uygulamaktan almaktan geçer. Bu bütünsel bakış açısını kavrayan bireylerin çalıştığı firmalar, üyeleri bu bakış açısında yaşayan dernekler ve diğer kuruluşlar, hedeflerine ulaşmakta rakiplerine göre çok daha hızlı ilerleyeceklerdir.