Neden arınma diyeti yapıyoruz?

Doktor doktor dolaşılmasına rağmen, bir türlü tedaviye cevap vermeyen bazı durum ve bulgular, kişi bir arınma diyeti uyguladığında çözülebilir. Bazı besinler ya da bazen sık yenilen besinler, sindirim problemleri, baş ağrıları, kronik geniz akıntısı, düşük enerji, depresyon ve ruh halindeki değişiklikler, egzema, deri döküntüleri, eklem ağrıları, astım, kilo alma gibi durumların temelinde yer alıyor olabilir. İnsanlar, bu sorunların yedikleri besinlerle ilişkili olduğunu bilmeden, uzun yıllar geçirebiliyorlar. Çoğu zaman, ilgili besin maddesi beslenmeden çıkarılmadan, o besinlebulguların ilişkisi anlaşılamıyor. Arınma diyetiyle besin maddeleri belli bir süre beslenmeden çıkarıldıktan sonra, yeniden beslenmeye alınmasıyla, kişiler kendilerindeki bulguları hangi besinlerin tetiklediğini keşfetme şansına sahip olabiliyorlar.

Vücudumuzdaki besinlere karşı oluşan tepkilerin ortaya çıkışı temelde  3 çeşit olabiliyor:

  1. Alerji: Tetikleyici besin alındıktan hemen sonra ortaya çıkan alerjik bulguların ortaya çıkması; deri döküntüsü, nefes darlığı vb klasik alerjik bulguları.
  2. Duyarlılık: Bazı besinlere karşı oluşan tepkiler saatlaer ya da günler içinde ortaya çıkabilir; bunlar sindirim problemleri, baş ağrıları, geniz akıntısı, düşük enerji, depresyon ve ruh halindeki değişiklikler, deri döküntüleri, eklem ağrıları, kilo artışı şeklinde olabilir. Besin duyarlılıkları, genelde gastroentestinal sistemdeki dengesizlikler nedeniyle, bağışıklık sistemimizin etkilenmesinin sonucudur.
  3. Tolere edememe (entolerans): Bu durum besin maddesinin içindeki çeşitli kimyasallara (monosodyum glutamat, histamin vb.) karşı bir tepki olabileceği gibi, laktoz entoleransında olduğu gibi, kişide o besin maddesinin sindirimi için gerekli olan enzimlerin bulunmayışıyla da ilgili olabilir.